poniedziałek, 10 lutego 2014

Filet z kurczaka zawijany z kaszą i grzybami

SKŁADNIKI:
(na dwie osoby)

* pół dużej piersi z kurczaka 
* woreczek kaszy gryczanej (200g)
* dwie garści grzybów (ze względu na to że mamy luty, dodałam mrożone borowiki)
* pół średniej cebuli
* majeranek, sól, pieprz, ostra papryka 
* łyżka masła

JAKO DODATKI

* pieczona marchewka, z masłem i miodem
* ogórek zielony, położony na kołderce ze śmietany przyprawionej solą i pieprzem, okraszony posiekaną cebulą

OPIS DŁUGI ALE DANIE PROSTE I W MIARĘ SZYBKIE W WYKONANIU



Kaszę wrzucamy do gotującej się wody i solimy (ja dodaję pół łyżki), gotujemy wg. zaleceń producenta tak żeby była al-dente, ważne żeby jej nie przegotować bo i tak będzie jeszcze dochodzić w piekarniku.
Na rozgrzanym maśle smażymy szybko i na dużym ogniu pokrojoną drobno cebulę oraz grzyby, solimy pod sam koniec smażenia.  
Pierś przekrawamy w poprzek na pół ale nie do końca, robimy to tak żeby jeden bok był złączony, a pierś można było rozłożyć na jeden duży "placek" który rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby maksymalnie powiększyć jego powierzchnię. Placek układamy na foli aluminiowej polanej delikatnie olejem i przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą i majerankiem. Na placek rozkładamy równomiernie cebulę z grzybami i posypujemy kaszą (powinien wejść cały woreczek, jeśli trochę kaszy się wysypie a "rolada" się nie domknie to nic - i tak wszystko zostaje w folii). Nasz kaszany placek zawijamy delikatnie najpierw jeden bok na wierzch potem przykrywamy drugim i szczelnie domykamy folią aluminiową, Pieczeń wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 220 stopni do naczynia wkładamy również wyczyszczoną ale nie obraną ze skórki dużą marchewkę, kładziemy na niej paseczek masła. Wszystko pieczemy 25 minut, po tym czasie marchewkę dodatkowo polewamy łyżką miodu i zapiekamy jeszcze 10-15  minut - tak aby marchewka w środku zmiękłą. Po wyjęciu "roladki" przecinamy ją po skosie na pół i rozkładamy na dwóch talerzach, z boku kładziemy po 3 łyżeczki śmietany na nią po kilka plasterków ogórka i okraszamy cebulką. Marchewkę kroimy na skośne krążki delikatnie solimy i przyozdabiamy nią potrawę 
!!! ważne aby polać folię oliwą i szczelnie wszystko zamknąć, w przeciwnym wypadku danie będzie suche 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz