wtorek, 25 lutego 2014

Żeberka w sosie miodowym z rozmarynem

Mięso ze słodkawym sosem to uczta dla podniebienia :) Jak zwykle porcja na dwie osoby:

SKŁADNIKI

* Żeberka : 6-8 kawałków z kostką
* mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu (2 łyżki)
* sos sojowy ok. 2 łyżeczek
* łyżka miodu
* rozmaryn, sól, pieprz
* niewielka ilość oleju do obsmażenia żeberek

PRZYGOTOWANIE

Żeberka obsmażamy szybko na mocno rozgrzanym oleju, a następnie zalewamy wszystko wodą do połowy tak żeby żeberka nie były nią przykryte, dodajemy sól, pieprz i sos sojowy i dusimy żeberka do miękkości. Na końcu dodajemy rozmaryn i miód i dusimy jeszcze ok 15min. Podczas całego procesu trzeba pilnować aby woda się nie wygotowała. Mięso ma być miękkie na tyle że ma łatwo odchodzić od kości. Przed podaniem zagęszczamy sos przez dodanie mąki rozmieszanej z ciepłą wodą, ciągle mieszając tak aby nie powstały gródki. Smak potrawy można regulować dodając więcej miodu, soli czy np. soku z cytryny w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać. 

A moje żeberka podałam z pieczonymi ziemniakami i wyglądały o tak: 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz