sobota, 28 września 2013

Kapusta z grzybami

Kapustę z grzybami robię nie tylko od święta, najlepsza jest wczesną jesienią z jeszcze młodej kiszonej kapusty i ze świeżo zebranymi grzybami. 


SKŁADNIKI:
* pół kilo kiszonej kapusty (byle nie z supermarketu bo jest kwaszona na occie i zabija smak grzybów, raz zrobiłam i żałowałam że zmarnowałam tyle grzybów)
* kilka ziaren kminku
* dwie duże garści suszonych grzybów
* średnia cebula
* olej
* 3 ziarna ziela angielskiego
* liść laurowy
* sól, pieprz, cukier 

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie na ok. 30 min. następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z grzybów zostawiamy do podlewania duszącej się kapusty. 
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę odsączamy, sok zostawiamy sobie w szklance lub misce (w razie gdyby trzeba było dokwasić kapustę), jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to płuczemy ją, a następnie dodajemy do garnka z cebulą. Wszystko podlewamy wodą z grzybów, dodajemy kminek (o ile nie było go już w kapuście), ziele angielskie liść laurowy i grzyby oraz dusimy do miękkości kapusty przyprawiając solą i pieprzem lub ewentualnie odrobiną cukru jeśli jest zbyt kwaśna lub w przeciwnym wypadku (gdy jest mało kwaśna) dolewamy po troszeczku odciśniętej wody z kapusty. 

Kapusta ma być bardzo miękka i przesiąknięta aromatem grzybów, najlepsza jest odgrzewana na następny dzień (jak bigos im więcej razy odgrzewany tym lepszy). Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz