sobota, 21 września 2013

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym i filetem z kurczaka






PLACKI ZIEMNIACZANE
* 6 średnich ziemniaków
* mała cebula 
* mąka ziemniaczana 
* mąka przenna
* ocet
* jajko
* sól, pieprz  (opcjonalnie majeranek) 

Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce o średnich oczkach (nie na papkę ani też nie zbyt grubo bo drobinki ziemniaków nie dopiekają się i czuć w placku surowego ziemniaka :P - sprawdzone doświadczalnie).

Do ziemniaków  od razu dodaję łyżkę octu żeby nie czerniały, następnie łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej - można dodać więcej dla lepszego związania składników ale nie za dużo bo placki będą "gumowe" , kolejno wbijam jajko, dodaję sól (na oko ok. pół łyżeczki) i pieprz (jak kto lubi). Często dodaję do placków majeranku chodź nie tym razem gdyż chcę aby podstawą smaku mojej potrawy był sos kurkowy.   

FILET Z KURCZAKA 

* połówka piersi z kurczaka
* papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz cytrynowy 
* olej

Pierś z kurczaka przecinam w poziomie na pół (żeby uzyskać dwa płaskie kotlety), następnie rozbijam przykrywając mięso woreczkiem foliowym (żeby nie zapryskało ścian w kuchni), kotlety przecinam raz jeszcze na pół aby uzyskać w sumie cztery niewielkie kotleciki które ułożę potem każdy z osobna na placku.

Przyprawiam tak jak lubię: papryka ostra i słodka, sól, pieprz cytrynowy.
Filety smażę na niewielkiej ilości oleju.

SOS KURKOWY

* kurki (ja miałam tyle że grubo przykryły całe dno średniej patelni)
* śmietana 30%
* natka pietruszki
* sos sojowy 
* cytryna (ćwiartka) 
* czosnek
* cukier
* miód
* sól , pieprz, papryka ostra 
* mąka pszenna 

Kurki mocno podsmażam na niewielkiej ilości masła i przyprawiam solą, zalewam śmietaną tak żeby przykryła całe kurki. Dodaję pietruszkę (na oko dwie łyżki), kilka kropel sosu sojowego, kilka kropel cytryny, mały ząbek czosnku (dozować delikatnie żeby nie zabił smaku kurek), płaską łyżeczkę miodu (następnie jeśli jeszcze chcę dosłodzić sos to dodaję cukier żeby nie przesadzić z miodowym smakiem), przyprawiam w miarę upodobań solą pieprzem i papryką ostrą. Duszę wszystko jeszcze chwilę, gdy uzyskam pożądany smak zagęszczam sos łyżką mąki rozmieszaną z małą ilością wody ( 4 łyżki) 


Danie chodź na pozór proste wymaga trochę pracy i koordynacji działań bo wszystko trzeba robić naraz, powstaje przy tym niezły bałagan, ale warto.

Sposób podania przeze mnie: na talerzu dwa grubsze placki na każdym placku cienki filet z kurczaka, wszystko polane sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz