poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kurcze pieczone z cytryną na soku jabłkowym

Inspiracja na kurczaka pieczonego pochodzi z blogu  (odrobinę go zmodyfikowałam wg. własnego uznania): 
http://gotowaniezpasja.pl/miecho/drob/181-pieczony-cytrynowy-kurczak-w-soku-jablkowym-z-rozmarynem-i-miodem-gryczanym-oraz-pieczonymi-ziemniakami

Kurczaka wcinamy we dwoje, odkrawam zazwyczaj jedną pierś bez skórki i zostawiam do jakiejś sałatki na następny dzień, tym razem była to sałatka z winogronami, granatem i fetą: 

http://kuchniakaroliny.blogspot.com/2014/04/saatka-z-kurczakiem-winogronami-i.html




Składniki:
* 1 cały kurczak
* 1 cytryna
* 0,5-1 litra soku jabłkowego
* 4  nieduże ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
* rozmaryn
* sól, pieprz, ostra papryka
* ok. łyżki oleju
*miód 

1. Kurczaka umyć i doprawić w środku solą, pieprzem, papryką ostrą oraz rozmarynem( w dość dużych ilościach).
2. Cytrynę wyczyścić, przekroić na ćwiartki i włożyć do kurczaka, a następnie związać mu nogi.
3. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem (najpierw grzbiet, a potem na grzbiecie wkładamy go do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przyprawiamy równomiernie pierś oraz skrzydełka i nogi w każdym zakamarku). 
4. Wkładamy kurczę na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem), po czym zmniejszamy temperaturę do 150-180 stopni, dodajemy ziemniaki, podlewamy sokiem jabłkowym (tak do połowy wysokości kurczaka) i tak pieczemy powoli około godziny (bez termoobiegu) od czasu do czasu polewając mięso sosem oraz dbając aby ziemniaki z każdej strony były przez chwilę zanurzone w całości w  soku. 
5. Po godzinie wyciągamy naczynie z kurczakiem i przekładamy wszystko na drugą brytfannę polaną olejem, smarujemy kurczaka po wierzchu delikatnie miodem, a ziemniaki posypujemy solą. 
6. Znów podkręcamy temperaturę w piekarniku do 250 stopni, i podpiekamy wszystko do momentu aż kurczak pokryje się chrupiącą skórką, a ziemniaki ładnie zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz