czwartek, 10 kwietnia 2014

Tym razem na patelnie trafiają racuchy. Podaję dwa przepisy - dla klasyków i "kombinatrorów" :)
Porcja na dwie osoby - czyli 6 dorodnych placków (dla łasuchów 3, dla spokojniejszych żołądków dwa są w sam raz) 



Klasyka: 
* szklanka mąki
* jedno jajko
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* dwie szczypty soli
* łyżeczka cukru
* jedno (raczej większe) jabłko - ja uwielbiam szarą renetę
*cukier puder
*ok. 200 g maślanki lub jogurtu naturalnego (mały kubek) 

Kombinowane dodatkowo: 

* pół łyżeczki utartego imbiru ( lub dwie szczypty proszkowanego)
* 2 łyżeczki siemienia lnianego
* 2 łyżki żurawiny suszonej namoczonej w wodzie (musi spulchnieć i zmięknąć) 
* miód
* konfitura żurawinowa
* odrobina soku z cytryny




        Oddzielamy białko od żółtka, żółtko czeka na swoją kolej a białka ubijamy w misce na sztywną masę z dodatkiem soli, do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z sodą, żółtko, cukier, maślankę i wszystko miksujemy na gładką lecz niezbyt rzadką masę (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Do masy dodajemy na koniec jabłko obrane i pokrojone na plastry. I to by było na tyle dla klasyków , teraz już tylko na chwilę na patelnię i posypane cukrem pudrem znikają z talerzy. 
        Kombinatorom polecam dodać do ciasta żurawinę, imbir i siemię lniane a także wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Usmażone racuchy lekko posypuję cukrem pudrem i podaję z podgrzaną konfiturą żurawinową i polane delikatnie miodem. Polecam do ciasta dodać w tym przypadku więcej soli i trochę mniej cukru stworzy się ciekawszy kontrast smaków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz