poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałatka z kurczakiem, winogronami i granatem







Składniki (na dwie porządne porcje):
* 1 pierś kurczaka (ja miałam kawałek z pieczonego kurczaka z dnia poprzedniego, ale równie dobrze może to być pierś pokrojona w cienkie paski podsmażona bez tłuszczu, przyprawiona solą i np. pieprzem ziołowym) 
* 8 kulek czerwonych winogron przekrojonych na połówki
* ćwiartka sałaty lodowej pokrojona w paski
* pół kostki chudego sera feta
* miąższ z połówki granatu
* dwie łyżki sezamu

Sos (przyrządzam go w małym słoiku po musztardzie, po dodaniu wszystkich składników traktuję go jak shaker):

* pół słoiczka oleju 
* sok z połówki cytryny
* łyżeczka musztardy dijon
* łyżeczka miodu
* łyżeczka sosu sojowego
* ewentualnie sól i cukier do smaku

Na talerzu układamy sałatę, następnie kurczaka, winogrona i pokrojoną w kostkę fetę, wszystko posypujemy pestkami z granatu i polewamy sosem a na końcu posypujemy ziarnami sezamu. Sałatkę można przyrządzić w misce tak aby każdy mógł sobie nakładać na ile będzie mieć ochotę, ważne jest jednak aby nie mieszać sałatki wcześniej niż bezpośrednio przed podaniem gdyż ser feta "roztopi" się i  w wytworzy wodną nieprzyjemną papkę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz